Het motor rijbewijs (A1, A2, A)
Hielkema Verkeersschool biedt je een hoogwaardige motorrijopleiding.
Heb je ook een passie voor motoren en het motorrijden ontwikkeld en je wilt ook een motorrijbewijs? Meld je dan bij Hielkema Verkeersschool in Heerenveen, de opleider met de modernste lesmethoden, mooie motoren en een eigen oefenbaan waar ook het praktijkexamen plaatsvind. Vakbekwame motorinstructeurs, zelf gepassioneerde toerrijders, loodsen je graag goed getraind en gekleed — en gemotoriseerd — naar deze drie noodzakelijke examens:
- Voertuigbeheersing (AVB)
- Theorie-examen motor
- Verkeersdeelneming (AVD)
Hoe oud moet je zijn voor het volgen van motorrijlessen?
Voor de lichte motor (A1) kun je vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen. Voor de middelzware motor (A2) kan dat vanaf 19 jaar als je al een A1-rijbewijs hebt en anders vanaf 20 jaar. Voor de zware motor (A) kan het vanaf 21 jaar.
Theorie & Praktijk
In vijf stappen naar het motorrijbewijs:
1. De intake-les
Je eerste motorrijles is een intake-les van een uur op de eigen trainingsbaan van Hielkema Verkeersschool aan de Saturnus in Heerenveen. Aan de hand van diverse oefeningen op een lesmotor wordt door de gespecialiseerde instructeur, in samenspraak met jou, ingeschat hoeveel rijlessen jij waarschijnlijk nodig hebt. Het eerste doel is het halen van het CBR-examen Voertuigbeheersing, het eerste examen. Dit examen wordt op voor jou vertrouwd terrein, de oefenbaan van Hielkema Verkeersschool, afgenomen. Mooier kan niet! Dit examen mag je afleggen voordat je het theorie-examen op zak hebt. Voor het CBR-examen Verkeersdeelneming, op de openbare weg dus, moet je al wel geslaagd zijn voor theorie.
Tijdens de intake op het oefenparcours komen de volgende zaken aan de orde:
- Kennismaking met jouw instructeur
- Het passen van de motorkleding
- Uitleg over de lesmotor
- Demonstratie motorbeheersing door de instructeur
- Door jou uit te voeren oefeningen als lopen met de motor aan de hand, motor in balans houden, slalommen, keren op de weg, een denkbeeldige acht rijden, een noodstop maken en uitwijken.
- Opstelling lesplan
Je kunt kiezen uit een van de motorrijlespakketten of losse rijlessen nemen.
2. Theorie
Voor je het examen Verkeersdeelneming (AVD) mag doen, moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat motor. Theorie is doorgaans niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Heb je er wel moeite mee, dan is dat helemaal geen punt. Hielkema Verkeersschool biedt je vele mogelijkheden om te slagen voor het CBR theorie-examen motor: een avondcursus met begeleiding of zelfstudie (theorieboeken van Hielkema Verkeersschool en E-learning).
De avond cursus vindt de komende periode plaats op de volgende avonden:
- woensdag 8 mei 2024
- woensdag 3 juli 2024
- dinsdag 27 augustus 2024
Mocht je bij de zelfstudie problemen ondervinden, dan kun je altijd nog een of meer theoriecursussen volgen. Hielkema Verkeersschool vertelt je ook hoe je het beste kunt oefenen voor het theorie-examen en wat voor soort vragen je kunt verwachten. Hoe dan ook, theorie is goed te doen. Meer over het theorie-examen.
Ons aanbod theorie boeken
3. Praktijk
Op basis van het door jou, na de intake-les, gekozen lespakket krijg je rijlessen Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD). Hoeveel rijles je uiteindelijk nodig hebt om het motorrijbewijs te halen, blijkt uit de praktijk: het rijden op de openbare weg, beheersing van de motor, kijkgedrag en de uitvoering van bijzondere verrichtingen. Een doorsnee cursist heeft in Nederland gemiddeld 25 lessen nodig, verdeeld over het oefenterrein en de openbare weg.
4. Motorexamen voertuigbeheersing (AVB)
Goed voorbereid door Hielkema Verkeersschool hoef je geen angst te hebben voor de twee praktijkexamens. Het motorexamen voertuigbeheersing duurt in totaal 20 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
- Voor het examen
Op examenterrein maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt, stelt vragen over de kentekenbewijzen en controleert je identiteitsbewijs of je bent geslaagd voor je theorie-examen motor in het afgelopen anderhalf jaar of dat je een geldig rijbewijs voor auto of motor (geschakeld of automaat) bij je hebt.
Heb je geen geldige theorie voor de motor? Dan mag je toch examen doen als je beschikt over een geldig Nederlands autorijbewijs of een motorrijbewijs (geschakeld of automaat) voor A1, A2 of A; of een geldig EU- of EER-autorijbewijs.
- Het examen
Het examen bestaat uit zeven oefeningen voor de motor op het examenterrein. De examinator kijkt vanaf de zijkant of je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid en of je goed kunt remmen.
- De uitslag
Direct na afloop van de oefeningen krijg je op het examenterrein te horen of je geslaagd bent.
Tip van Hielkema Verkeersschool
Bekijk het filmpje van het CBR over het motorexamen Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming.
5. Motorexamen verkeersdeelneming (AVD)
Als je bent geslaagd voor het praktijkexamen voertuigbeheersing mag je gaan voor het examen Verkeersdeelneming. De openbare weg op dus. Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
- Voor het examen
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert je identiteitsbewijs, of het motorvermogen van je lesmotor voldoet aan de categorie waarvoor je examen doet, of je in het afgelopen jaar bent geslaagd voor het examen voertuigbeheersing en of je bent geslaagd voor je theorie-examen motor in het afgelopen anderhalf jaar. Doe je een aanvullend examen? Dan controleert de examinator of je het onderliggende rijbewijs voldoende lang in bezit hebt.
- Op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de motor. Bijvoorbeeld over het controleren van de banden of de remmen.
- De examenrit
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die zegt onderweg wat je moet doen via het ontvanger in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op zaken als kijkgedrag, plaats op de weg, het toepassen van verkeersregels en beheersing van de motor in het verkeer.
- De uitslag
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. Als je geslaagd bent, kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Tip van Hielkema Verkeersschool
Bekijk het filmpje van het CBR over het motorexamen Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming.